Vijesti

15. HRFF završava uz najnovije filmove Radua Judea, Jima McKaya i Bena Russella

Posljednji festivalski dan uključuje četiri filmska naslova u kinu Europa i MM centru. Program počinje u 16 sati projekcijom dokumentarca Mrtvi narod (Tara moarta) autora Radua Judea. Riječ je o posljednjem filmu istaknutog rumunjskog autora niza nagrađivanih igranih filmova u kojima se pretežno bavi suvremenim temama. Mrtvi narod esejistički niže arhivske fotografije Judeove domovine tijekom turbulentnog i krvavog perioda od 1937. do 1946. Autor se na inteligentan i originalan način bori s antisemitizmom i nacionalističkom propagandom u kontekstu svakodnevnog života ljudi.

 

U 18 sati bit će prikazan dokumentarac Pitaš li se tko je pucao?  (Did You Wonder Who Fired the Gun?) u kojem autor Travis Wilkerson putuje u Alabamu kako bi istražio priču o svojem pradjedu rasistu koji je ubio Afroamerikanca. Program u kinu Europa završava projekcijom u 20 sati, i to filma Sedmoga dana (En el Septimo Dia). Potonji film označava povratak legendarnog indie-redatelja Jima McKaya nakon 13 godina i donosi priču o meksičkim radnicima u New Yorku, i stalnom sukobu između nade u ostvarenje „američkog sna“ i teške radničke svakodnevice. McKay, kao dugogodišnji Brooklynac priču donosi „iznutra“ sa snažnim osjećajem za detalje i iskrenom empatijom.

 

U MM centru će, pak, u 20 sati biti prikazan dokumentarac Sretno (Good Luck) Bena Russella u kojem s jedne strane prikazuje rudare u rudniku bakra u srpskom Boru, a s druge tragače za zlatom na tropskoj vrućini Surinama. Naizgled vrlo različite priče i životne uvjete povezuje univerzalnost iskustva teškog rada te osjećaj radikalne izoliranosti i otuđenosti koji ga prati. Ovaj filmski diptih dokumentarni je portret marginaliziranih, nevidljivih radnika, s fokusom na njihove patnje i nade u doba kasnog kapitalizma.

 

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

10.12.2017. | NATRAG