Vijesti

Petak na HRFF-u: Film Laure Poitras o Assangeu, obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, konferencija o neliberalnim demokracijama i još niz sadržaja

Današnji filmski program Human Rights Film Festivala započinje u 18 sati u kinu Europa projekcijom filma Mama Colonel – riječ je o dokumentarcu o policijskoj časnici koja u Kongu nastoji spriječiti seksualno nasilje nad ženama i fizičko kažnjavanje djece. Treći dugometražni film Dieuda Hamadija istovremeno je odlično snimljen dokumentarac i potresna, ali ne i prenaglašeno emotivna priča o disfunkcionalnom državnom i društvenom sustavu afričke zemlje u kojoj je normalno da djeca budu optužena za crnu magiju, a da se žene smatra ratnim plijenom susjednih plemena. Hamadi suptilno gradi priču, i kombinirajući krupne planove i totale znalački stvara atmosferu koja gledatelja obuzima znatiželjom i empatijom. Mama Colonel osvojio je niz nagrada, uključujući onu Afričke filmske akademije za najbolji dokumentarni film 2017. kao i Grand Prix na festivalu Cinéma du Réel 2017.

Rizik (Risk) je na programu u 20 sati u kinu Europa; to je novi film Oskarom nagrađene Laure Poitras čiji je iznimno uspješni dokumentarac CitizenFour (o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e) 2015. premijerno prikazan u Hrvatskoj u suradnji Restarta i Human Rights Film Festivala. U ovom filmu Poitras donosi portret kontroverzne figure hakerske zajednice, osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Tijekom snimanja koje je trajalo punih šest godina, Poitras je prošla kroz razne faze percepcije Assangea – od gorljive podržavateljice njegova lika i djelovanja pa sve do autsajderice protjerane iz WikiLeaksa. Rizik je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu u sklopu selekcije Directors’ Fortnight.

U 22 sata u kinu Europa bit će prikazan novi film redatelja Sang-soo Honga, jednog od najistaknutijih korejskih suvremenih autora. U uratku Sam na plaži noću (On the beach at night alone) Sang-soo preispituje i istražuje značenje ljubavi u životima svojih filmskih likova. Riječ je o mladoj glumici koju je nesretna ljubavna avantura s oženjenim filmašem ostavila u bolnom gubitku, čežnji i žudnji za nerealiziranom ljubavlju. Film je nominiran za Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu, dok je glavna glumica Min-hee Kim nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju žensku ulogu.

U MM centru Studentskog centra u 18 sati bit će održana projekcija dokumentarca Dieste [Urugvaj] autora Heinza Emigholza, koji je svojim, sad već četrdesetogodišnjim radom, snimajući modernističku arhitekturu napravio svojevrsnu “autobiografiju moderne”. Središnja tema filma je rad Eladia Diestea, poznatog urugvajskog arhitekta.

 

Govorni program u dvorani Müller kina Europa započeo je u 11 sati obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava. Kao i prethodnih godina, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno obilježava 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava, proglašen u sjećanje na dan kada je 1948. godine potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima. Ove su godine u fokusu dvije teme: suzbijanje govora mržnje na internetu i integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

U 16 sati počinje međunarodna konferencija o tzv. neliberalnim demokracijama u Europi s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor, a koja će se nastaviti i u subotu, 9. prosinca.

U 18 sati u dvorani Müller održat će se projekcija filma S mladenkine strane uz razgovor s redateljem Antoniom Augugliarom i producenticom Ginom Bruno. Riječ je o dokumentarcu s elementima fikcije,  u čijem je fokusu skupina Palestinaca i Sirijaca koji bježeći od rata u Siriji stiže u Europu. Kako bi dovršili svoje putovanje u Švedsku, uz pomoć palestinskog pjesnika i talijanskog novinara, lažiraju vjenčanje. Tako na četverodnevnom putovanju dugom tri tisuće kilometara prelaze pola Europe uz prisjećanje na pogibeljno putovanje do Lampeduse, na rat i poginule prijatelje. Film je u Veneciji osvojio nagradu FEDIC za režiju, nagradu Mreže za ljudska prava te nagradu Sorriso Diverso, a prikazan je i u službenoj selekciji Hot Docs Festivala.

Posljednje događanje popratnog programa danas je tribina pod nazivom Politizacija obrazovanja i/ili obrazovanje kao važna javna politika? koja će se održati u 20 sati u dvorani Müller. Protekle dvije godine putem akcije Hrvatska može bolje! vidjeli smo kako je obrazovanje područje zajedničkog interesa koje može mobilizirati građanke i građane i potaknuti ih na snažnije protestno sudjelovanje u procesima donošenja odluka. Na tribini će se raspravljati o tome koja je uloga političkog odlučivanja, a koja je uloga struke u kreiranju obrazovne politike te koja su moguća i željena unaprjeđenja procesa odlučivanja za bolje obrazovanje. Panelisti su ugledni znanstvenici koji se bave društvenim pokretima i obrazovnom politikom, Karin Doolan i Berto Šalaj, a moderatorice Eli Pijaca Plavšić i Martina Horvat iz GOOD inicijative koja je neposredno sudjelovala u organizaciji oba prosvjeda Hrvatska može bolje!.

 

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

08.12.2017. | NATRAG