dan drugi: o žrtvama, promatračima, banalnosti zla i nasljeđivanju patnje

U srijedu program započinjemo “Posjetiocem iz svijeta živih” Claudea Lanzmanna [16:00h]. Taj film, snimka razgovora izmežu režisera i bivšeg djelatnika Crvenog križa koji je imao priliku posjetiti nacističke logore smrti i to još tokom rata, toliko je drukčiji od većine dokumentaraca koji se danas snimaju, upravo stoga jer dopušta da se razvije intrigantna priča. Licem u lice, bez montaže. Pokušaj da se shvati što su pasivni promatrači zla i nesreće, i zašto upravo oni omogućuju zločine takvih razmjera.

Diskusija koju organiziramo sa Documentom [18:00h], o statusu žrtava na suđenjima za ratne zločine, dotiče se gorućeg pitanja suočavanja sa ratnim zločinima. Diskreditacija, omalovažavanje i prijetnje žrtvama na suđenjima, medijska usmjerenost na počinitelje i poricanje njihovih zločina - to žrtve drugi put čini žrtvama, a sve tokom procesa koji bi trebali biti pravični. Na temu diskutiraju istaknuti domaći intelektualci/ke i aktivist/ce, moderira Srđan Dvornik.

U 20:00h prikazujemo “Specijalista”, film našeg ovogodišnjeg gosta Eyala Sivana. Film koji je po mnogo čemu centralan u našem filmskom programu, višestruko nagrađen, hvaljen i osporavan.  Radi se o Sivanovom meta-komentaru na tezu o banalnosti zla, i to na primjeru suđenja Adolfu Eichmannu koje još do danas određuje našu sliku o profilu modernih zločinaca. Sivan je do filmskih materijala sa suđenja morao doći sudskim putem, a krajnji je rezultat sušta suprotnost filmovima koji nastaju oko planete Spielberg.

“Nasljednici” Eugenija Polgovskog prikazuje dječji rad na poljima Meksika [22:30h]. Vizualno fascinantan film, usporediv sa djelima drugih režisera nove i internacionalno zapažene generacije latino-američkih filmaša. Kad se kaže da je život u uvjetima neoliberalng, globaliziranog kapitala postao nestabilan i neizvjestan, Polgovski će pokazati kako je to poslovično kolo sreće samo još jedna od racionalizacija globalnog Sjevera koja nema isuviše veze sa životom većine stanovništva na Zemlji.