hororizam ili imenovanje suvremenog nasilja iz perspektive žrtve

Vezano uz temu ovogodišnjeg festivala, a posebice uz diskusiju o statusu žrtve na suđenjima za ratne zločine, upućujemo na briljantnu studiju talijanske filozofkinje Adriane Cavarero, “Hororizam, imenovanje suvremenog nasilja” iz 2007. godine. [engl. izdanje: Columbia UP, 2008.]

Ova istaknuta filozofkinja i feministička teoretičarka u svojoj studiji polazi od pretpostavke da je u raspravi o nasilju dosad isuviše ili isključivo bila isticana jedna strana, i to ona počinitelja. To će Cavarero detektirati u (ne samo) medijskoj fascinaciji terorizmom.

Za razliku od dominantnog diskursa o terorizmu, filozofkinja će predložiti jednu novu kategoriju koja ona naziva “hororizam”. Radi se o iskustvu žrtava nasilja, i to ponajviše u iskustvu sakaćenja i razobličenja tijela.

U širokoj povijesnoj perspektivi Cavarero nasilje razmatra od starogrčkih primjera (Ilijada, Meduza, Medeja) pa sve do rata u Iraku. Posebno važna poglavlja su posvećena istrebljenju Židova u 2. svjetskom ratu, gdje se Cavarero upušta u inovativnu i poticajnu raspravu sa Hannah Arendt, Primom Levijem i Georgesom Batailleom.

Raspravljajući o fenomenu samoubilačkih napada Cavarero se također osvrće i na eseje Susan Sontag o odnosu slike i nasilje, razvijajući i konkretizirajući vlastitu filozofiju hororizma.

Nadamo se da će uskoro knjige ove važne autorice biti dostupne i na hrvatskom, kako je riječ o autorici koja bitno dopunjuje perspektive suvremenog političkog mišljenja.