dan treći: o prvom maju, ljudskim pravima u gazi, pričama i socijalističkoj ljubavi prema narodu

U 15:30h program započinje dvama filmovima na temu Prvog maja, praznika rada.
“P.M.” Irene Škorić i “Prvi maj (grad-tvornica)” španjolskog autora Marcela Expósita pokušaj su da se odgovori na izazov i na naboj kojeg povezujemo sa datumom prvog svibnja, sve to u trenutku kada se govori o napuštanju društva rada.

Gost festivala Eyal Sivan u 18:00h sudjelovat će zajedno sa Žarkom Puhovskim u diskusiju o stanju ljudskih prava u Gazi, kao primjeru kada pozicija žrtve postana opravdanje za zločine. Kako se radi o istaknutim intelektualcima koji podjednako idu nasuprost dominantne nacionalističke retorike u vlastitim sredima, očekujemo zanimljivu raspravu koja će se dotaknuti i naših krajeva. Rasprava se vodi na engleskom jeziku, a moderira je Tin Gazivoda.

Od 20:00h prikazujemo “Priče o ljudskim pravima”, omnibus kratkih filmova povodom 60. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima koji donosi dvadeset i dva kratka filma poznatih redatelja iz čitava svijeta. Tematski su okupljeni oko šest cjelina – participacija, razvoj, dostojanstvo i pravda, kultura, rod i okoliš – a progovaraju o univerzalnim situacijama kršenja temeljnih ljudskih prava.

Drugi Sivanov film koji prikazujemo je “Iz ljubavi prema narodu” [21:45h]. Film o socijalističkoj ljubavi prema narodu koja je išla toliko daleko da je politička vrhuška morala uspostaviti totalno društvo nadzora. Film je sastavljen od filmskih materijala istočnonjemačke tajne službe Stasi pa ako vas zanima kako je to nekad izgledalo tokom socijalizma, nemojte propustiti ovaj film.