dan četvrti: o građaninu-predsjedniku te loleku i boleku

Četvrtog dana festivala filmovi koje prikazujemo bave se igrom pričina i zbilje, kako s obzirom na (pokretne) slike tako i na (politički) život.

U 18:00h program započinjemo projekcijom “Noći i magle” Alaina Resnaisa, klasikom i jednom od čvrstih referentnih točaka novovalne generacije. U svega pola sata trajanja Resnaisu polazi za rukom da sažme nečuveno iskustvo masovne fabrikacije leševa, između slika nedužnog pejsaža i nečuvenosti modernih načina usmrćivanja. “Odgoda” Haruna Farockija svojevrsni je nastavak na Resnaisov klasik, ne samo zato što Farocki za ishodište svoje filmske refleksije koristi identičan filmski materijal iz nizozemskog sabirnog logora Westerbork (radi se o jedinom poznatom filmskom materijalu snimljenom u koncentracijskim logoru za vrijeme njegova funkcioniranja). U formi nijemog filma, artikulirajući svoja pitanja i dvojbe među-titlovima, Farockiju nastoji izoštriti pogled na detalje koji će drugima isuviše lako promaknuti.

“Građanin Havel” [projekcija u 20:00h] Pavela Kouteckog (koji je tragično preminuo prije samog dovršavanja filma) jedan je od zapaženijih dokumentaraca u 2008. godini, i fascinantan pogled iza političke scene. Film prati predsjedničku karijeru Vaclava Havela, poznatog češkog spisatelja i disidenta, koji je nakon sloma komunističkih režima predstavljao sve ono za što su ljudi mislili da je dobro i vrijedno. Građanin-predsjednik, to je bio Havel. Ili možda prije Dr. Jekyll i Mr. Hyde?

A u 22:30h prikazujemo treći film Eyala Sivana, “Građani K.”. O poljskim blizancima Kaczynski. Jedan predsjednik države, a drugi premijer. Kao Lolek i Bolek, samo realno.

Po kraju projekcija slijedi party.