dan peti: o zločinu i tugovanju

Peti i zadnji dan 6. HRFFa dan je igranih filmova.

Program zapocinjemo u 11:00h filmom “Melankolija” Lava Diaza. Da nas pitate kako to da puštamo film takve dužine, odgovorit ćemo Vam da je na našem festivalu već jednom igrao Diazov film [Batang West Side, 2005. godine] kada je Lav i posjetio Zagreb kao festivalski gost. “Melankolija” je pak posljednji Diazov film, nagrađen u sekciji Orizzonti prošlogodišnjeg venecijanskog festivala. Filipinska kinematografija je postala predmet brojnih kritičkih filmoloških osvrta, provjerite zašto. A da potaknemo Vašu reakciju raspisali smo mali natječaj za najbolji osvrt na ovaj film [više na stranici NATJEČAJ ZA KRITIKU].

Večernji program od 20:00h okreće se Africi. Prvo prikazujemo kratki 3-minutni film Slavena Žimbreka koji je trebao upozoriti na zločine u Darfuru, a potom ćete vidjeti “Munyurangabo” Lee Isaaca Chunga. Na tragu klasika afričkog filma, poput Sembene Ousmane, Idrissa Ouedraogoa i Flore Gomes, ali prepoznatljivo i na temeljima intelektualaca i pisaca poput Chinua Achebe i Wole Soyinke, Munyurangabo je afrička priča o Ruandi nakon građanskog rata i genocida. Univerzalan i istodobno vrlo osoban film.

I za sam kraj festivala u 22:00h, turisti. Ili “Na kraju dolaze turisti” mladog njemačkog redatelja Roberta Thalheima. Priča o mladom Berlinčaninu koji civilni rok služi u Auschwitzu. Pa se zaljubljuje. I tako dalje… Zvuči kao zaplet poslovične britanske socijalno-osvješteea komedija, po čijem su gledanju sve ovce na broje, a vukovi siti. No, u slučaju Roberta Thalheima sve je drukčije. Izbjegavši patetiku koja neizbježno ide uz temu, Thalheim je snimio jedan od zapaženijih njemačkih filmova posljednjih godina.

Festival zatvara Beat City party.