Lav Diaz, Melankolija_____ SUBOTA_28.03._11:00

Za gledatelje vjerojatno najteži film Lava Diaza, Melankolija, naslanja se tematski na njegove prethodne filmove i traži odgovor na problem patnje. Julian, Alberta i Rina izgubili su bliske osobe i da bi se othrvali boli prolaze kroz radikalne promjene identiteta.
Iako tijekom filma dolaze u situacije u kojima bi se moglo očekivati neko razrješenje (poput pronalaska ostataka žrtava političkog terora), osjećaj kolektivne nemoći ne postaje ništa manje intenzivan i niti transformacije i transgresije ne pomažu u nalaženju uporišta, smislene točke koja bi ako već ne opravadala makar pružila nekakvo obrazloženje. Za razliku od natruha mogućnosti razrješenja koje su ponuđene u Batang West Side, Heremiasu ili Smrti u zemlji Engkanto, Melankolija takvoga izlaza nema. (Dio snimljenog materijala upotrijebljen je kasnije kao osnova za film vrlo eksplicitnog naziva Čistilište).
Istina se izokreće (kada likovi preuzimaju lažne identitete), ne poštuje (kada žive te identitete kao stvarne), mutira (kada više nije jasna granica između stvarnih i „stvarnih“) i na kraju odbacuje kao patetična i suvišna u završnim scenama filma.
Iako je jasno da je Melankolija jasno određenje Diazova odnosa prema desaparecidos, i još više prema obiteljima koje ne mogu niti simbolički pronaći mir i utjehu jer ostataka žrtava političkog terora nema, njegova politička pozicija nerazdvojna je od dubljeg filozofijskog i egzistencijalističkog propitivanja „duha vremena“, situacije u kojoj se globalno društvo nalazi. Naizgled beskonačni dijalozi, pomalo hermetična filozofija i Diazova tradicionalna crno-bijela estetika postavljaju visoke filmske standarde, ali ih očekuju i od gledatelja.

***

IZVORNI NASLOV Melancholia | GODINA 2008 | ZEMLJA Filipini| TRAJANJE 480′ | FORMAT DV | REDATELJ, SCENARIJ, FOTOGRAFIJA, MONTAŽA Lav Diaz | ULOGE Angeli Bayani, Malaya Cruz, Perry Dizon | PRODUKCIJA Sine Olivia Pilipinas | DISTRIBUCIJA Sine Olivia Pilipinas // Unit 307 Alicante Towers, Marquinton Residences, 9800 Marikina City // tel. +63 091 952 567 30Leave a Reply